Zo kan je brood lang(er) bewaren

Hou jij ook van een vers schelleke brood? Volg dan deze tips om jouw bokes langer mals te houden. Te beginnen bij tip 1: bewaar je brood maximum twee dagen op een droge, donkere plaats op kamertemperatuur.

 

In een plastic of papieren zak 

Wil je zacht brood? Steek het dan in een plastic zak, of gebruik een ecologisch alternatief – zo blijft het vocht mooi binnen – en leg het vervolgens in een afgesloten broodtrommel. Als je meer houdt van een krokante korst, bewaar je jouw brood beter in een papieren zak.

 

In een afgesloten broodtrommel

Brood blijft het lekkerst in een propere, frisse broodtrommel: dat betekent eentje zonder kruimels en condens. Een broodtrommel die bovendien goed afsluit, en waar de zon niet op schijnt.

 

Op kamertemperatuur

Je bewaart brood best op kamertemperatuur. Niet in de ijskast, daar veroudert het veel sneller: het zetmeel laat namelijk water los tussen -5°C en +5°C, waardoor je brood uitdroogt. Ook hoge temperaturen zorgen dat je brood snel zijn malse beet verliest.

Een extra tip bij warm weer: prik wat gaatjes in je plastic zak (of papieren zak), zo ontstaat er minder snel condens. Dat helpt trouwens ook bij brood dat nog een beetje warm is van het bakken.

 

In de diepvries

Jouw vriesvak houdt brood gemakkelijk twee weken goed: het blijft dus lekker vers na het ontdooien – dat doe je trouwens best op kamertemperatuur. Ook qua vitamines en andere voedingsstoffen gaat er weinig verloren in de diepvries. Je kan brood ook langer invriezen, al droogt het dan wat meer uit.

Nog een tip: eet je elke dag vier boterhammen? Vries ze dan in per vier, want bevroren krijg je ze nog moeilijk van elkaar.

 

Meer weten? Lees dan ook het artikel ‘Vijf hapklare tips om jouw brood langer te bewaren’.

 

Bron: Broodengezondheid.be