Word je dik van brood?

Nee. Je moet natuurlijk geen volledige zak opsoeperen of elke snee met een dikke laag choco besmeren. Maar boterhammen op zich – met het juiste beleg – maken je niet dik. Brood bevat eigenlijk heel weinig vet, het levert vooral zetmeel.

De kilocalorieën bij boterhammen komen vooral van het beleg dat je ertussen legt – en dus niet van het brood zelf. Wil je ‘slank’ eten? Kies dan voor magere kaas, kipfilet of rauwkost op je boterham.

Een snelle vergelijking:  

Ontbijt
1 volkoren boterham
1 portie krokante muesli
Gevulde koek
                                                                               

 Vet
0,8 gram
4,5 gram
9,5 gram
                                                                               

Energie
82 kcal
109 kcal
218 kcal
                                                                                  

Hoeveel calorieën bevat brood?
Brood levert zo’n 16 procent van de energie die we gemiddeld nodig hebben per dag. Al verschilt het aantal kilocalorieën naargelang het soort brood:

ONTBIJT

1 snee witbrood (o.b.v. water)
1 snee witbrood (o.b.v. melk)
1 snee volkorenbrood
1 snee bruinbrood
1 snee meergranenbrood

ENERGIE

74 kcal
77 kcal
82 kcal
83 kcal
91 kcal

Je hersenen en zenuwstelsel hebben dagelijks 50 tot 100 gram koolhydraten nodig om optimaal te functioneren. Een gram koolhydraten levert 4 kcal (of 17 kJ). Je krijgt calorieën binnen als je vetten, eiwitten en koolhydraten eet. Bij brood leveren de koolhydraten 60 tot 80 procent van de nodige calorieën – wat positief is volgens het Nederlandse Voedingscentrum. De rest is afkomstig van de eiwitten (15 tot 20 procent) en vetten (5 tot 20 procent) in brood.

Brood neemt je hongergevoel weg
Wie goed en gezond ontbijt, grijpt overdag minder snel naar snacks. Want naast energie en voedingsstoffen, zorgen de voedingsvezels in brood ook voor een vol en verzadigd gevoel. Bovendien brengt de eerste maaltijd van de dag jouw verbranding en spijsvertering op gang. Ontbijters krijgen zo gemakkelijker de nodige voedingsstoffen binnen.  

Is brood dan gezond als ontbijt?
Ja, vooral de volkoren variant met het juiste beleg. Brood bevat weinig vet en levert een belangrijke dosis koolhydraten en voedingsvezels, ijzer en koper, magnesium en jodium, vitaminen en seleen, zink en foliumzuur. Alles wat je nodig hebt voor een dag vol energie en concentratie!

De belangrijkste voedingsstoffen in brood

  • Foliumzuur (vitamine B11): is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel en imuunsysteem, voor de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en een gezonde groei tijdens de zwangerschap.
  • IJzer: stimuleert rode bloedcellen om zuurstof naar elke lichaamscel te voeren en helpt bij de productie van afweerstoffen en de afbraak van schadelijke stoffen in je lichaam.
  • Jodium: is nodig voor de vorming van schildklierhormonen die belangrijk zijn voor de groei en de stofwisseling.
  • Magnesium: vormt de basis voor een goede algemene gezondheid.
  • Koper: is van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam.
  • Koolhydraten (zetmeel): functioneren als brandstof van het menselijk lichaam.
  • Seleen: gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen, is gezond voor je haar en bevordert een goede weerstand en zaadcelontwikkeling.
  • Vitamine B1: verbrandt de koolhydraten uit voedsel waardoor je meer energie krijgt.
  • Vitamine B6: is nodig voor de werking van bepaalde hormonen, voor jouw groei en bloedaanmaak, voor het immuunsysteem en zenuwstelsel.
  • Voedingsvezels: zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering – ze zijn moeilijk of niet verteerbaar waardoor ze je maag en darmen aan het werk zetten en een vol gevoel geven.
  • Zink: is nodig bij de opbouw van eiwitten en nieuw weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid en een goed geheugen.