Oud brood op overschot? 2 originele recepten om te blijven smullen

Nog wat oud (stok)brood of vergeten pistolets in je broodtrommel liggen? Weggooien hoeft niet: met deze 2 originele recepten blijft het genieten geblazen.

Gevulde broodjes

RECEPT 1: gevulde broodjes

Deze hartige broodjes zijn ideaal voor een luie brunch op zondagochtend. Ga aan de slag met een oud stokbrood of vergeten pistolets om brood met een verrassende twist op tafel te toveren.

Bereidingstijd: 15 minuten
Tijd in de oven: 12 + 3 minuten

Dit heb je nodig voor 2 tot 4 personen

  • overschotjes stokbrood of pistolets
  • 200 g cottagecheese
  • 100 g geraspte kaas, bijvoorbeeld Brugge Kaas
  • handvol platte peterselie
  • 4 takjes dragon
  • 4 eieren
  • peper, zout en paprikapoeder

Aan de slag

  1. Snij een stuk uit het deksel van de pistolets of stokbroden en hol ze gedeeltelijk uit. 
  2. Hak de verse kruiden fijn.
  3. Vul de broodjes met een paar lepels cottagecheese, wat gemalen kaas en fijngehakte kruiden en bestrooi naar smaak met peper en zout. 
  4. Splits de eieren: bewaar de dooiers, giet het eiwit in de broodjes en zet ze 12 minuten in een op 185 °C voorverwarmde oven.
  5. Giet na het bakken een eidooier op elk broodje: kruid met peper, zout en een snuif paprikapoeder. Zet nog 3 minuten in de oven en dien meteen op.

Ook lekker: voeg spekjes of stukjes salami toe aan de vulling van je broodjes.

Zoete soldaatjes

RECEPT 2: zoete soldaatjes

Nog op zoek naar een lekker tussendoortje of vieruurtje? Met wat oud brood bereid je deze zoete snack in een handomdraai.

Bereidingstijd: 15 minuten
Tijd in de oven: 12 minuten

Dit heb je nodig voor 20 soldaatjes

  • paar sneden oud brood
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels (riet)suiker
  • 1 koffielepel kaneel
  • extra: yoghurt als dipsaus

Aan de slag

  1. Verwarm je oven voor op 185 °C en leg bakpapier op de bakplaat.
  2. Snij het brood in reepjes. Besprenkel met olijfolie, suiker en kaneel.
  3. Leg de reepjes op de bakplaat en zet 10 tot 12 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en krokant zijn.
  4. Serveer meteen en geef er eventueel wat yoghurt als dipsausje bij.

Goed om te weten: de soldaatjes blijven in een afgesloten doosje nog een aantal dagen goed.

Smakelijk!

Bron: hln.be