Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Bronnen:
Streekproduct.be
Wikipedia

 

 

Recepten voor elke honger

Sterrendessert

Met dit sterrenbrood verover je de harten van klein en groot.

Gepofte tomaatjes op een broodje

Gepofte tomaatjes op een broodje

Gehaktbroodje met rode biet en veenbessen

Meng het gehakt met het paneermeel, de fijngehakte zongedroogde tomaatjes en het ei. Breng op smaak met peterselie, peper en zout. Doe het geheel in een vuurvaste schotel en plaats het in een oven van 90°C tot het een kerntemperatuur van 68°C bereikt.
foto van croutons

Maak croutons van oud brood

Snijd het brood in vierkantjes van 2 op 2 cm. Verwarm een pan met een scheutje olijfolie en bak de stukjes brood goudbruin.