Overheerlijke Oost-Vlaamse streekdesserten

Woon je in Oost-Vlaanderen of ga je er binnenkort op bezoek? Proef dan zeker deze erkende Vlaamse streekproducten! Van een lekker stuk Aalsterse vlaai tot een smeuïge Geraardsbergse mattentaart en een stralend Ninoofs half maantje.

Aalsterse vlaai

Draaien de kermismolens op volle toeren, dan doen de ovens in Aalst lustig mee. Want dan bakken huisvrouwen en bakkers de bekende Aalsterse vlaaien volgens hun favoriete recept – mét mastellen: een typisch Oost-Vlaams sandwichbroodje met kaneel. Deze eeuwenoude soort van ‘broodpudding’ diende vroeger om overschotten weg te werken. Maar intussen groeide dit bruine goud uit tot een erkend streekproduct.

Zelf Aalsterse vlaaien maken? Probeer dit traditionele recept.

Geraardsbergse mattentaarten

Wie Geraardsbergen zegt, zegt mattentaarten. Deze kleine ronde gebakjes zijn de culinaire trots van de streek. De boven- en onderkant bestaan uit bladerdeeg. Daartussen proef je een mengsel van suiker, eieren, amandelen en mat (bereid uit volle melk en karnemelk). De melk bepaalt de kwaliteit van de matten … en dat maakt deze lokale lekkernij net zo uniek: hetgeen de melkkoeien grazen in de weiden van Geraardsbergen-Lierde.

Waag jij je aan je eigen matten? Hier vind je een Geraardsbergs recept. 

Ninoofse maaltjes

Wat die halve maantjes zijn in Ninoofse bakkersetalages? Dat zijn ‘maaltjes’ of ‘mattenflappen’: mattentaarten in de vorm van een grote halve flap. Behalve hun vorm, lijken ze heel hard op Geraardsbergse mattentaarten – sommige bakkers voegen er nog confituur aan toe. Deze gebakjes verschijnen vooral op familietafels tijdens de kermis.

Bronnen:
Streekproduct.be
Wikipedia

 

 

Recepten voor elke honger

Zomers aperitiefidee: minicroques

Het wordt warmer, tijd voor heerlijk aperitieven in de buitenlucht. Wil je jouw gasten eens iets anders aanbieden dan blokjes kaas of chips? Verras ze met deze heerlijke minicroques!

Verrassende broodrolletjes met kaas en asperge

Op zoek naar een origineel hapje waarvan je tafelgenoten gaan watertanden? Deze kaasrolletjes met asperge zijn precies wat je zoekt.
spiesjes

Zomerse broodspiesjes met mozzarella, tomaat en basilicum

Nog op zoek naar een lekker hapje voor in je picknickmand of bij de barbecue? Van deze broodspiesjes blijf je smullen.

Broodrolletjes met geitenkaas

Bereidingstijd: ca. 25 min + 1 u in de koelkast.

At jij al een ‘egg in a hole’?

Een ei gebakken in een ‘uitgeholde’ boterham ... Proberen?