Hoe natuurlijker gemaakt, hoe beter een brood ons smaakt

Slow, bewust, eerlijk, puur. Tegenwoordig kiezen we zo dicht mogelijk bij de natuur. Dat wil zeggen: zonder ‘onnodige’ verbeteraars, additieven of E-nummers op het etiket. Het geheim voor back to basics-brood? Tijd en liefde.

Back to basics bakken

Steeds meer bakkers maken (een deel van) hun assortiment opnieuw zoals vroeger: puur met meel, water, gist en zout – en met een portie passie en geduld natuurlijk. Want hoe meer tijd een bakker zijn deeg geeft om te rijzen of fermenteren, hoe meer smaken en geuren zich ontwikkelen. Daarom zweren sommigen bij een puur, basic, natuurlijk bereid brood – vaak gemaakt op basis van zuurdesem, zonder broodverbeteraars en E-nummers.

Wat zijn broodverbeteraars en E-nummers?

Alle ‘extra’ grondstoffen die niet bij de basisingrediënten horen van een brood (namelijk meel, water, gist en zout) noemen we broodverbeteraars. Waarom ze worden toegevoegd? Bijvoorbeeld om de houdbaarheid te verlengen, de smaak te versterken, het bereidingsproces te vereenvoudigen of de textuur malser te maken. Er bestaan natuurlijke (zoals boter, melk en suiker) of synthetische verbeteraars – in dat laatste geval krijgen ze een E-nummer, zoals E300 (ascorbinezuur of vitamine C om het rijsproces te stimuleren) of E471 (om een malsere kruim te krijgen).

Zijn stoffen met een E-nummer slecht?

Nee. Elk E-nummer werd streng onder de loep genomen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Die instantie bepaalt hoeveel van elke stof mag worden geconsumeerd. E-nummers zijn dus goedgekeurde, synthetische hulpstoffen (zoals bewaarmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers) die een bepaalde functie vervullen.

Kreeg je zin in een puur bereid brood?

Vraag ernaar bij jouw Warme Bakker!

 

Bronnen: Brood.net

Recepten voor elke honger

foto van geroosterd brood voor bij wildpastei

Kraakverse toastjes met wild

Steek met behulp van een uitsteekvorm vierkantjes, rondjes, sterretjes, halve maantjes of andere vorm en uit de paté en het brood. De grootte van het uitsteekvormpje bepaal je zelf. Maar gebruik geen te grote vormpjes: je krijgt namelijk drie torentjes van paté en het gaat om een voorgerecht. Begin met een rozijnenbroodvormpje, vervolg met een haaspatévormpje, leg dan opnieuw een rozijnenbroodvormpje en eindig met een haaspatévormpje. Herhaal dit voor elke soort paté en brood. Schik de drie torentjes paté op borden en werk elk torentje af met een andere confituur. Serveer naast de torentjes een salade naar keuze met een vinaigrette naar keuze.

Heerlijke appelbollen

Heerlijk krokant vanbuiten, lekker zoet vanbinnen.
foto broodje cheddar met spiegelei en italiaanse salami

Broodje cheddar, ei en salami

Leg de plakjes cheddar-kaas op aluminiumfolie. Laat ze zachtjes smelten in de oven tot ze heerlijk smeuïg zijn. Bak een spiegelei en kruid af met peper en zout. Snij het brood in dikke sneden en besmeer met pickles. Beleg het brood met de salami, de gesmolten cheddar, de ijsbergsla en de mini-paprika’s. Garneer met bieslook en augurk.
foto van kerstomaten, champignons, spinazie en rode ui

Gezond gevulde pistolet

Snij de Floraplus-pistolet middendoor. Haal er het broodkruim uit en snij het in stukjes. Snij de tomaatjes in twee, de champignons in vier en hak de ajuin fijn. Stoof de champignons aan in de boter samen met de rijst, het broodkruim, de kerstomaatjes en de rode ajuin. Strijk de Floraplus-pistoletshelften aan de binnenkant in met zure room en schik daarop de bladspinazie. Vul op met de farce.

Herfstig picknickbrood

Orzo is de basis van tal van heerlijke smaakcombinaties. Ga snel aan de slag met deze belegtip.

Glutenvrije pannenkoeken

Schraap het merg uit het vanillestokje. Meng de ingrediënten samen en klop ze met een garde tot een glad beslag. Laat ongeveer 30 minuten rusten. Vet een pannenkoekenpan in met olijfolie voor je begint te bakken.