Zo interpreteer je de Nutri-Score correct: ook in de bakkerij

De Nutri-Score is intussen al goed ingeburgerd en beïnvloedt steeds meer ons aankoopgedrag. Maar wie denkt dat hij op en top gezond bezig is door zijn kar te vullen met A-producten, ziet zijn boodschappenlijstje eigenlijk door een roze bril.

Wat is de Nutri-Score?

Van de groene A tot de rode E. De Nutri-Score vergelijkt de voedingswaarden van producten met elkaar aan de hand van gekleurde labels met een letter. De producten die uitblinken op vlak van voedingswaarde krijgen een A, terwijl de producten met weinig nutritionele kwaliteit een E krijgen. Natuurlijk is dit geen zwart-witverhaal. Daarom zorgen de letters B, C en D voor enige nuance tussenin.

Zo wordt de Nutri-Score berekend

De score wordt berekend op basis van de voedingssamenstelling van 100 gram van het product in kwestie. De formule die erachter zit, houdt rekening met zaken die we best vermijden – suikers, verzadigde vetten of zout bijvoorbeeld – en met zaken die we meer zouden moeten eten, zoals vezels, eiwitten en fruit.

De A van brood

Wat betekent dit dan in de bakkerij? Goed nieuws eigenlijk, want brood bevat veel vezels en eiwitten. Door specifiek een brood te kopen met Nutri-Score A, maak je dus een dubbel goede keuze. De gezonde klassieker is uiteraard volkorenbrood, maar je bakker heeft nog heel wat ander brood met een Nutri-Score A in het rek liggen voor jou.

Twijfel niet om je bakker te vragen welke broden, stokbroden, sandwiches… een Nutri-Score A hebben. Hij heeft er meer dan je denkt!

Bronnen: Test-Aankoop / HLN.be