Zo bewaar je je brood langer en voorkom je verspilling

Brood staat aan de top van de meest weggegooide producten. Zonde toch? Hieronder vind je een paar superhandige tips om broodverspilling tegen te gaan.

Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Wil je langer genieten van zacht brood? Stop het in een plastic zak of in een luchtdichte brooddoos, dan blijft het langer mals. Of verkies je een krokante korst? Dan bewaar je je brood best in een papieren zak. En wil je je brood nóg langer bewaren? Stop je brood in de diepvries, dan blijft het nog zo’n vier weken goed.

Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller! Het zetmeel in brood laat water los tussen -5°C en +5°C, waardoor het brood uitdroogt.

Langer kraakvers
Stokbrood en pistolets zijn moeilijk te bewaren. In een plastic zak word de korst snel zacht. En bewaar je ze in een papieren zak, dan wordt het kruim weer steenhard. Met dit deze tips krijg je ze in een wip weer zacht vanbinnen en krokant vanbuiten!

Geef je brood een tweede leven
Met oud brood kan je nog heel wat doen. Klassiekers als toasts en wentelteefjes (verloren brood) ken je waarschijnlijk wel. Maar heb je er al eens aan gedacht om je pizza- of quichebodem te vervangen door oud brood? Dat kan perfect, en het is nog lekker ook! Om te bewijzen dat de mogelijkheden met oud brood eindeloos zijn, geven we je hieronder nog drie smakelijke receptjes:

1 - Croutons
Een lekker slaatje of soep is pas écht af met deze krokante croutons van oud brood.

2 - Croque Madame
Nog maar twee sneetjes brood over? Dat is ruim genoeg voor deze heerlijke klassieker met ERU gruyèrekaas.

3 - Gegrild broodje kaas en hesp
Niks kraakt lekkerder dan een gegrild broodje. Dit recept met reblochon en prosciutto is perfect te bereiden met brood van gisteren.

Laat het smaken!

Bron: brood.netbroodengezondheid.be