Waar komt brood vandaan?

Mensen eten al graan zo lang ze kunnen lopen. De eerste mensen kauwden er gewoon op. Daarna werden we creatiever met tarwe: van dikke harde koeken tot gerezen brood en de vele maten en geuren die vandaag jouw bord kleuren.

Tarwe kauwen tegen de honger

Graan levert energie. Daarom maakt het al zo lang deel uit van onze voeding. De eerste mensen leefden van wat ze vonden en jaagden in de natuur, zoals vis en vlees maar ook knollen, vruchten en zaden. Zo kauwden ze korrels van wilde granen langzaam zacht in hun mond om de honger te stillen.

Harde koek om te kraken

Later kneusden we graankorrels met een steen om er – gemengd met water, bloed of gesmolten vet – een ‘broodpapje’ van te maken. Dat smeerden we dan uit in een grote, platte ronde koek om te koken, bakken of drogen. Eens de koek hard was, braken we er stukjes van die we opnieuw tot pap kookten in water. Veel broden van nu lijken qua vorm nog steeds op dit eerste brood, denk maar aan naan en tortilla’s.

Brood rijst naar een hoger niveau

Het eerste gerezen brood werd per toeval ontdekt, zo’n 1.500 jaar voor onze jaartelling. Een Egyptische slaaf moest elke dag vers brood bakken … tot hij een restje vergat te verwerken. Het was zuur geworden. Maar om te voorkomen dat iemand het zou merken, kneedde hij deze oude broodpap onder zijn nieuwe lading. De broden die hij daarvan maakte bleken veel lekkerder en luchtiger. En sindsdien gebruikte hij elke dag een gefermenteerd restje van de dag ervoor.

Leve bakkers en supermarkten!

Toen de kwaliteit van het graan steeg, groeide ook de verkoop op grote schaal. In de twaalfde eeuw aten mensen (zelfgebakken) brood als basis – al was het bij de armen op basis van rogge, haver, gierst en boekwijt terwijl de rijken wittebrood of herenbrood aten van tarwebloem. In de middeleeuwen rezen overal bakkers uit de grond in Europa. Rond 1860 ontstonden ook broodfabrieken en vanaf 1967 namen zelfs supermarkten brood op in hun assortiment.

En nu …

Nu is er vers brood om bijna elke hoek. In elke maat, vorm, geur en kleur. Heerlijk toch!

Op zoek naar een Warme Bakker in jouw buurt?