Spelt is goed voor elk

Speltbrood, speltkoeken, speltgebak … Dit ‘wondergraan’ oogst veel succes, want velen geloven dat het gezonder is dan tarwe. Maar het grootste verschil zit hem in de smaak.
 

Spelt versus tarwe

Spelt is eigenlijk familie van tarwe. Deze graansoorten hebben dan ook veel gemeen. Ze bevatten beide een bom aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Sommigen beweren dat spelt lichter verteerbaar is, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Beide granen bevatten ook gluten, wat het brood lekker luchtig maakt.

Het verschil zit hem in de smaak

Waarin spelt en tarwe het meeste verschillen, is de smaak. Brood met spelt als basis smaakt iets pittiger en nootachtiger. Spelt is dus niet persé gezonder dan tarwe, al kan je het wel lekkerder vinden – of net niet.

Volkorenspeltbrood is het gezondst

Wil je het gezondste speltbrood? Kies dan de volkorenvariant – dat geldt ook voor andere granen zoals tarwe, gerst en rogge. Want volkorenbrood bevat de volledige graankorrel en dus de meeste voedingsstoffen.

 

Recepten voor elke honger

foto van lookcroutons

Lookcroutons bij soep of salade

Croutons maken is heel eenvoudig. Ze zijn heerlijk bij soep of salade. En je bewaart ze gemakkelijk een week in een luchtdichte doos.

Pitapistolet met salade en looksaus

Bak het pitavlees krokant op een hoog vuur, zodat het niet uitdroogt. Snijd de sla in grove en de artisjok, tomaten en komkommer in fijnere stukjes. Meng met de hummus. Verdeel de reepjes vlees en de salade over de pistolets en werk af met de vinaigrette en looksaus. Serveer onmiddellijk.

Croque madame met ERU Gruyère

Heerlijk receptje met ERU Gruyèrekaas.
foto van Clubsandwich met struisvogel, spinazie en pizzaiolasaus

Clubsandwich met struisvogel

Verhit boter in een pan en verwarm kort de tijm en rode ui. Zet even aan de kant. Bak de struisvogelfilet en laat 1 minuut aan beide zijden dichtschroeien. Kruid af met peper en zout. Bereid de pizzaiolasaus: versnipper de kleine uien en teentjes knoflook. Verhit een pan en kleur de uien en knoflook aan. Voeg de passata, oregano en kappertjes toe en laat sudderen. Bestrijk de sneetjes brood met de pizzaiolasaus. Beleg met plakjes belegen kaas en laat 1 tot 2 minuten smelten onder de grill. Verdeel de licht verwarmde ui, de verse spinazieblaadjes, de tijm en de struisvogelfilet over drie sneetjes brood. Stapel de belegde sneetjes en werk af met de pizzaiolasaus.

Canapé met hummus van rode biet en geitenkaas

Neem een dikke snee brood en besmeer met de hummus. Leg de geitenkaas erop en verdeel er de bieslook en chilivlokken over. Breng op smaak met een snuifje zout en werk af met rucola en een blad snijkool.

Bietenrode BBQ-burgers

Wie denkt aan de zomer, snakt naar barbecue. Deze rodebietenburgers smaken net zo lekker als ze mooi zijn – en ze zijn gemaakt voor de grill.