Proefde jij deze Belgische lekkernijen al?

We zijn nog even zoet met de lockdownmaatregelen, maar gelukkig hebben we in eigen land heel wat lekkernijen die het net iets aangenamer maken. Want als het gaat om bakken en creativiteit, zit je in België bijzonder goed.

De Brusselse en Luikse wafels. Dinantse koeken. Mattentaart uit Geraardsbergen. Hasseltse speculaas. Gentse Neuzen. Noem maar op. In elke hoek van België vind je wel iets speciaals om van te smullen. Je kan ter plekke gaan om te proeven, je kan zelf aan het bakken slaan of je passeert straks gewoon even bij je Warme Bakker. Want die heeft deze klassiekers perfect in de vingers.

 

De Brusselse wafel. Of toch maar een Luikse?

Je moet het maar kunnen. Tot over de oceaan is ons kleine Belgenlandje bekend vanwege de heerlijke wafels. Bovendien hebben we niet één, maar twee wafels met internationale faam.

We hebben het natuurlijk over de Brusselse wafel en de Luikse wafel. De Brusseleir valt in de smaak met zijn lichte structuur, terwijl de zoetere Liégoise je verleidt met een portie suiker.

En mocht er geen glutenvrije variant in de toonbank liggen, dan kan je die gewoon zelf bakken. Vraag je Warme Bakker naar de glutenvrije mix – ja hoor, speciaal voor thuisbakkers zoals jij – en ga thuis meteen aan de slag. Hier vind je alvast een recept voor de Brusselse wafel en voor de (Luikse) suikerwafel.

 

Van Hasseltse speculaas naar Dinantse koeken

Ondertussen maken wij alvast een ommetje naar Hasselt. Niet voor de jenever, wel voor de speculaas. Hier kan je alvast lezen wat speculaas nu precies is (of was het speculoos?) en waar het oorspronkelijk vandaan komt.

Tijd om te ontdekken nu wat de Hasseltse variant speciaal maakt. Zo laten ze krokant en dun achterwege in de Limburgse provinciehoofdstad als het om speculaas gaat. Dik en zacht zijn hier de kernwoorden, al blijft de krokante korst wel overeind. Ook de smaak is anders. De malse Hasseltse speculaas is minder gekruid.

De stap van speculaas naar couques de Dinant is niet zo groot. Deze opvallend harde en doorgaans grote koeken smaken naar een combinatie van onder meer speculaas en peperkoek.

 

Gentse neuzen en Geraardsbergse mattentaart

Oost-Vlaanderen kent heel wat overheerlijke streekproducten, zoals de Aalsterse vlaai of de Ninoofse maaltjes. Maar vooral de Gentse neuzen en de Geraardsbergse mattentaarten spannen de kroon qua bekendheid.

Neuzekes, tsoepkes, cuberdons… De Gentenaar heeft woorden genoeg om zijn favoriete snoepje te benoemen. Het hoofdingrediënt van de authentieke cuberdon is Arabische gom. De paarsrode kleur krijgen de Gentse neuzen mee van het aroma van frambozen dat gebruikt wordt. Al bestaan er tegenwoordig ook veel variaties met andere aroma’s en dus ook andere kleuren.

In Geraardsbergen zetten ze ondertussen sinds jaar en dag hun tanden in mattentaarten. Tussen de bovenkant en onderkant van bladerdeeg proef je een samenspel van matten, eieren, suiker en amandelextract. De matten worden bereid met melk die afkomstig is van koeien die grazen op grondgebied Geraardsbergen of Lierde. Alleen dan kan je écht spreken van Geraardsbergse mattentaarten.

Bron: Streekproduct.be / Dinant.be