Pastrami, wat is dat?

Een boterham, rijkelijk belegd met sneetjes rundvlees, in de toonbank van een delicatessenzaak. Komt dit beeld je bekend voor van een citytrip naar New York of elders? Pastrami, zo heet de lekkernij. Waar ze vandaan komt, hoe je het vlees klaarmaakt en welk brood van De Warme Bakker je het best gebruikt. Dat lees je hier.

Europees of Amerikaans?

Vandaag staat pastrami bekend als een Noord-Amerikaans gerecht, meer bepaald van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten. Koosjer restaurants als Katz’s Delicatessen in New York zijn wereldberoemd om hun ‘pastrami sandwich’. Ook iets dichter bij huis in steden met Joodse invloed, vind je bij klinkende namen als Brick Lane Beigel Bake in Londen varianten van het beroemde broodje.

Maar oorspronkelijk komt pastrami uit Oost-Europa, uit Roemenië. Het Roemeense werkwoord ‘a păstra’ betekent bewaren. Pastrami is vlees dat gepekeld en gerookt is voor een lange bewaring. Vroeger in Roemenië werd vooral schapen- en lamsvlees gebruikt en pastrami werd geserveerd als voorgerecht met salade, kaas en mămăligă (puree van maïsmeel).

In New York aan het einde van de negentiende eeuw gaat het verhaal van pastrami verder, meegebracht door Joodse immigranten uit Roemenië. In Amerika begonnen de Oost-Europese Joden pastrami vooral met rundsvlees te bereiden, dat ze makkelijker konden kopen dan schapen- of lamsvlees, en de ‘pastrami sandwich’ zoals we die nu kennen ontstond.

Pastrami

Bereiding

Leer pastrami, gerookt en gepekeld rundvlees, te bereiden met dit recept

Let wel: het vlees moet 20 dagen staan in een water-en-kruidenmengsel. Begin er dus op tijd aan! Wie minder geduld heeft, vindt pastrami ook in ons land vaak in de rekken van de supermarkt.

‘Pastrami on rye’

De typische ‘pastrami sandwich’ is ‘pastrami on rye’, pastrami op roggebrood. In het Engels is een ‘sandwich’ geen zacht broodje zoals bij de Belgische bakker, maar de naam voor een belegde boterham.

Voor een boterham met pastrami, haal je bij De Warme Bakker in je buurt best een gesneden roggebrood. En je presenteert de ‘pastrami sandwich’ met mosterd en augurk. Smakelijk!

 

Bronnen: 10best.com, VTM Koken, Wikipedia