Koop jij je brood bij de bakker of de supermarkt?

Voor het eerst kopen meer Vlamingen hun brood in de supermarkt dan bij de bakker, dat blijkt uit onderzoek van het Vlaamse Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Toch kiezen veel mensen bewust voor brood van hun Warme Bakker.

Volgens de onderzoekscijfers was het marktaandeel van de klassieke bakker in 2016 voor het eerst een sneetje lager dat van de grootdistributie. Al rijzen er toch een aantal vragen.

Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker?

Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk. Want zowel de supermarkt als de bakker gebruiken hiervoor dezelfde ingrediënten – namelijk tarwe, water, gist, zout en suiker – en die bepalen de voedingswaarde.

Bevat brood van de supermarkt meer verbeteraars?

Veel supermarkten verkopen twee soorten brood: voorverpakt en ter plaatse gebakken brood. Dat laatste is verser, maar beide soorten bevatten heel wat synthetische broodverbeteraars – vaak voor een malsere kruim, een krokantere korst of een langere houdbaarheid. Bakkers gebruiken eerder natuurlijke broodverbeteraars zoals gist, vetstof en suiker.

Betaal je meer voor een brood bij de bakker?

Iedere bakker bepaalt zelf hoeveel hij vraagt voor zijn brood – en dat is vaak meer dan in de supermarkt. Logisch, want industrieel bakken gaat geautomatiseerd, in grotere hoeveelheden en met goedkopere grondstoffen. Bovendien zetten supermarkten zwaar in op brood: ze bieden scherpe prijzen en gebruiken hun bakkerij als lokmiddel in de hoop dat klanten meer kopen eens ze binnen zijn.

Kiezen mensen bewust voor gemak of kwaliteit?

Tegenwoordig moet alles snel gaan. Heb je alleen iets van de bakker nodig? Dan wint die vaak van de grote, trage supermarkt. Hebben we meer inkopen nodig? Dan zegeviert de supermarkt omdat we daar in één stop brood en andere benodigdheden kunnen kopen. Supermarkten zijn ook langer open, wat handig is als je laat terugkomt van je werk. 

Conclusie: we doen wat ons het beste uitkomt …

Veel mensen kopen zowel bij de bakker als bij de supermarkt, afhankelijk van de situatie. Op drukke weekavonden past de supermarkt beter in de planning. Terwijl in het weekend de voorkeur uitgaat naar de Warme Bakker – mmm, vers krakende boterkoeken en pistoleetjes.

… afhankelijk van wat we willen

Voor sommige zaken kan je natuurlijk alleen bij jouw bakker terecht. Zoals een gepersonaliseerde verjaardagstaart, een typisch streekgerecht met lokale ingrediënten of een extra bruin gebakken brood. Als je ernaar vraagt, legt je bakker zelfs een bestelling opzij achter de toonbank. Het gaat er dus algemeen wat persoonlijker aan toe – of voerde jij nog nooit een praatje aan de bakkerstoog?

 

Bronnen:
Hln.be - Gondola.be - Nieuwsblad.be - Bakkerswereld.nl - Radio2