Kies voor puur brood, zonder additieven
Hoe natuurlijker bakkers hun producten maken, hoe meer we ze kunnen smaken. Authentiek vakmanschap ligt hoog in het schap. Bewuste consumenten houden van puur, bewust en traag – en zonder additieven, verbeteraars en E-nummers graag.
Wat zijn additieven of broodverbeteraars?
Alle ‘extra’ grondstoffen die niet bij de basisingrediënten horen van een brood (basis = meel, water, gist en zout). Er zijn natuurlijke verbeteraars (zoals boter, melk en suiker) en synthetische (zoals bewaarmiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen). Die laatste herken je aan hun E-nummer (zoals E300 = vitamine C).
Deze synthetische additieven worden toegevoegd in kleine hoeveelheden om de smaak, textuur of houdbaarheid te verbeteren. De Europese overheid bepaalt de veiligheid en maximumhoeveelheid van elk E-nummer.
Bestaat er brood zonder additieven?
Ja: jouw bakker kan kiezen om te bakken met puur meel, zonder synthetische verbeteraars. Want hoewel alle E-nummers zijn goedgekeurd door de overheid, betekent dit niet per se dat ze gezond zijn. Wie zeker wil zijn, kiest dus beter voor meel zonder verbeteraars (al dan niet van biologische teelt).
Wat betekent dit voor de bereiding en smaak van het brood?
Bakken zonder E-nummers vraagt iets meer tijd en vakmanschap. Gelukkig zijn dit net de beste broodverbeteraars. Want hoe langer jouw bakker zijn deeg laat rijzen of fermenteren (in het geval van desem), hoe rijker jouw brood ruikt en smaakt.
Hoe herken je brood zonder additieven?
Niet met het blote oog. Je vraagt dus best advies aan jouw Warme Bakker. Die weet jou perfect te zeggen welk tarwe-, rogge- of speltbrood 100% E-nummervrij is.