Kies voor brood met pit(ten)

Pitten en zaden  zijn ongelooflijk gezond. Eet je dagelijks een portie, dan word je minder snel ziek. Want ze barsten van de heilzame voedingsstoffen. Zei iemand superfood? Daar sla je de pit op de kop!

Vraag jouw bakker naar brood met extra pitten, zoals zonnebloem- of pompoenpitten. Deze smaakbommetjes ontploffen heerlijk in je mond. En zijn bovendien supervoedzaam en -gezond.

Zonnebloempitten zijn lekker en gezond

Rauw of geroosterd, deze pittige bloemzaden smaken heerlijk in brood. Omdat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten zijn ze goed voor de cholesterol. Bovendien houden ze jouw bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.

Welk arsenaal vitaminen en mineralen je binnenkrijgt met een portie zonnebloempitten? Van vitamine B en E tot foliumzuur, calcium, ijzer, mangaan, zink, magnesium, selenium en koper. Magnesium maakt je minder nerveus, voorkomt hoofdpijn en verlaagt je bloeddruk. Selenium helpt preventief tegen kanker en stimuleert de detox-functie van je lever.

Onze tip? Haal af en toe een gezond zonnebloembroodje in huis. 

Pompoenpitten maken je extra weerbaar

Ze verschijnen vooral op het toneel met Halloween. Al schrikt niemand nog van pompoenpitten in brood of slaatjes. Terecht! Want dit eetbare goud is gigantisch gezond. Heb je problemen met je blaas of nieren? Pompoenpitten remmen infecties af. Ze helpen algemeen goed tegen schimmels en ontstekingen, bacteriën en virussen. En ze versterken je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek en vermoeid bent.

Een hapje pompoenpitten bezorgt je de nodige dosis vitaminen en mineralen – denk maar aan vitamine E en B1, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Zink helpt je cellen groeien, verbetert je slaap en humeur en stimuleert je smaak en geur. Bovendien werkt pompoen rustgevend, dankzij de aanwezigheid van het aminozuur tryptofaan.

Wil je dus gezond doen? Koop dan eens een broodje met pompoen

Recepten voor elke honger

foto van hartvormig valentijnsbrood met rozijnen

Verwen met Valentijnsbrood

Zoete broodjes, met liefde gemaakt en gesmaakt!

Bruschetta met prosciutto San Daniele

Voor de saus: Bak de gesneden sjalot. Voeg de tomatenblokjes, look en kappertjes toe en kruid met de peterselie en rozemarijn. Laat 30 minuten sudderen. Rooster het Nordic-brood. Besmeer met de saus en leg er een plakje prosciutto-ham bovenop.

Glutenvrije Brusselse banketwafels

Smelt de boter en klop de eiwitten stijf. Schraap het merg uit het vanillestokje en meng met de melk en eierdooiers. Voeg de bloem toe en meng met een garde tot een egaal beslag. Giet de gesmolten boter erbij en spatel voorzichtig het opgeklopt eiwit erdoor.