Hoe gezond is het beleg op je boterham? Enkele suggesties en valkuilen

De Belg eet gemiddeld zo’n drie sneden brood per dag. Zo spelen we alvast heel wat vitamines en vezels naar binnen. En dat is natuurlijk goed, zeker als je je boterham belegt met gezond beleg. Enkele suggesties en valkuilen.

 

gezonde kaas

Say cheese!

We beginnen met de liefhebbers van kaas. En zo zijn er wel wat onder ons. Het is dan ook een bron van eiwitten, calcium en vitamines. Jammer genoeg zijn er best wel wat kazen die je lijn geen goed doen. Veel kaassoorten zijn namelijk rijk aan zout en vet. Platte kaas, magere smeerkaas en tal van light versies scoren gelukkig wel goed. Doe een snelle scan in de winkel en ga op zoek naar een lekker stukje kaas met minder dan 20 gram vet (op 100 gram).  

pindakaas

Pindakaas dan maar?

Gelukkig zijn er ook goede vetten, zoals bij pindakaas. Pindakaas bevat namelijk onverzadigde vetten (omega 3 en omega 9), maar ook voedingsvezels, vitamines, eiwitten, calcium, magnesium, ijzer… en is dus een gezondere keuze voor op je boterham. Al is er nog een kleine valkuil: let erop dat je pindakaas in huis haalt die voor 100% van pinda’s gemaakt is. In de supermarkt vind je namelijk ook pindakaas waar plantaardige oliën, zout, suiker, geharde plantaardige vetten… aan toegevoegd worden. Die mag je dus in het winkelrek laten staan.

broodbeleg vlees

Vlezige valkuilen

Of wordt het een stukje vlees vandaag? Daar zijn rood vlees en bewerkt vlees de valkuilen. Hier geef je beter de voorkeur aan vers vlees en wit vlees. Zo is de kippenfilet die je thuis bakt en in stukjes snijdt beter dan kippenham, want dat is bewerkt vlees. Al is het wel nog altijd beter dan gekookte ham bijvoorbeeld. Gekookte ham is namelijk bewerkt rood vlees, terwijl kippenham tenminste nog wit vlees is.

Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet… mag je ook gerust op je boodschappenlijst plaatsen. Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen… Liefhebbers van rauwe ham, zoals Parmaham of Jamón Ibérico, hoeven ook niet te treuren. In tegenstelling tot verschillende gekookte en gebraden hamsoorten, zitten zij niet vol ongezonde toevoegingen.

fruit op de boterham

Geen plaats voor suiker en vet

Best wel wat mogelijkheden dus! Maar waar hebben we het niet over gehad? Confituur! Honing! Hagelslag! Chocopasta! Correct… Zij blinken dan ook niet bepaald uit op vlak van essentiële voedingsstoffen. Zij geven je vooral energie via suiker en vet. Al mogen we niet te kort door de bocht gaan. Uit confituur gemaakt van 100% vruchten, zonder toegevoegde suikers dus, haal je heel wat vitamines en mineralen. Of geef fruit gewoon volop een kans en beleg je brood met dunne schijfjes aardbei of appel.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Hier vind je enkele ideetjes om zelf je beleg te maken.

 

Bronnen: nice-info.be, gezondr.nl