Feestelijk Paasbrood

Ingrediënten
  • 500 g tarwebloem
  • 4 dl lauw water
  • 1 zakje droge gist (7 g) of 20 g verse gist
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 10 g zout
  • 100 g blauwe rozijnen
  • 150 g halve walnoten in stukjes
Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Doe de bloem in een kom.

Los de gist op in de helft van het water en doe de honing erbij.

Maak in het midden van de bloem een kuiltje en giet het mengsel erin. Roer de ingrediënten in het kuiltje goed door elkaar en meng alles met de bloem.

Strooi het zout aan de buitenste rand op de droge bloem.

Giet de rest van het water in twee delen in het midden en roer vanuit het midden tot alle bloem is opgenomen.

Kneed het deeg met een klopmixer gedurende 4 minuten.

Doe het deeg terug in de kom en dek het af met een vochtige doek.

Laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Was de rozijnen in lauw water en verbrokkel de halve walnoten. Kneed de rozijnen en noten door het deeg.

Vet de tulbandvorm in. Doe het deeg in de vorm en laat onder een vochtige doek op een warme plaats opnieuw 30 minuten rijzen tot de dubbele hoeveelheid.

Bak het brood gedurende 15 minuten op 220°C. Verlaag daarna de temperatuur tot 190°C en bak de tulband in ongeveer 35 minuten af.