Brood wegsmijten en eten verspillen? Niet met deze tips

Een derde van al het voedsel wordt verspild, en dat is zonde. Gelukkig zijn er manieren om daar verandering in te brengen! Dankzij deze 3 tips van Too Good To Go kan jij ervoor zorgen dat er geen broodkruimel meer verloren gaat.

 

Koop brood in één stuk

Een ongesneden brood blijft langer vers. Koop je brood dus beter in één stuk en snij zelf telkens het aantal sneden dat je nodig hebt.

 

Vries je brood in, brrr

Een beetje te optimistisch geweest en toch te veel brood gesneden? Geen nood, je kan brood zonder problemen invriezen! Heeft dat gevolgen voor de kwaliteit van je brood? In tegenstelling tot wat velen denken: absoluut niet.

Je kan brood ongeveer twee weken in de diepvries bewaren. Langer kan ook, maar dan gaat het wel steeds meer uitdrogen. Maar ook daar hebben we een oplossing voor: laat brood dat al lang in je vriezer zit ontdooien en maak er daarna toast van.

 

Heerlijk krokant

Je kan uiteraard ook brood dat niet uit de vriezer komt toasten. Gewone boterhammen, stokbrood of koffiekoeken: sprenkel er gewoon wat water over en zet het even in de oven.

 

Recycleer en experimenteer

Toast, da ‘s kinderspel. Zin om een stapje verder te gaan en de handen uit de mouwen te steken? Dan vind je hier alvast wat inspiratie. Deze 5 gerechtjes kan je makkelijk maken met oud brood:

​1.BROODPUDDING

Het perfecte recept om grotere hoeveelheden oud brood in te verwerken. Vergeet ook zeker niet te experimenteren: voeg gerust een stuk fruit toe (appel, peer, of banaan) of verwerk wat noten in je deeg. Geen fan van noten? Ga dan voor stukjes chocolade, rozijnen, kaneel, speculaaskruiden, …

2.WENTELTEEFJES

De Romeinen wisten al hoe lekker oud brood kon zijn. Ze vonden het zelf zo lekker dat ze de arme bevolking dwongen het oude brood uit het afval te vissen! Vandaar dat het ook "verloren brood" genoemd wordt.

3.CROQUE-MONSIEUR

Aha, de ideale manier om droog brood toch te laten smaken. Je kan voor de klassieke croque met ham en kaas gaan, maar ook hier kan je erop los experimenteren. Hartig of zoet: het kan allemaal. Geen croque-monsieur machine in huis? Smeer je brood dan gewoon aan beide kanten in met boter en bak het een paar minuten in de pan.

4.SALMOREJO MET CROUTONS

Salmorejo is een heel eenvoudige Spaanse soep met brood als basis. En wie soep zegt, zegt uiteraard ook croutons. Snijd oud brood in kleine stukjes en bak het in olijfolie met wat look en tijm. Que aproveche!

5.BROODKRUIM

Broodkruim is een heerlijke extraatje bij heel wat gerechten. Je kan een voorraad aanmaken en die enkele weken in een afgesloten potje bewaren. Heerlijk bij pasta, slaatjes en gratin.