6 buitenlandse broden die je moet proeven

België is niet het enige land waar brood vlot over de toonbank gaat. Mensen over de hele wereld smullen ervan, en vele landen hebben hun eigen specialiteit. Proefde jij deze klassiekers al?

1. Bagels uit Polen

Inderdaad, de bagel komt oorspronkelijk uit Polen. Volgens het traditioneel recept moet je het deeg eerst pocheren in water, voordat je het bakt in de oven. Nu is de bagel ook populair in andere landen, zoals Canada en de Verenigde Staten.

bagels

2. Baguettes uit Frankrijk

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder zijn iconische stokbroden. Goudgeel en krokant vanbuiten, met heerlijk zacht en geurig kruim binnenin. De baguette is zo geliefd dat ze goed is voor 80% van al het verkochte brood in Frankrijk. Bij veel Fransen staat het krokante goud dagelijks op het menu.

stokbrood

3. Naan uit India

‘Naan’ is Dari voor ‘brood’. Je vindt het platte brood vooral terug in Centraal- en Zuidoost-Azië, waar het gladde en elastische deeg traditioneel bereid wordt met yoghurt. Daarna gaat het in de tandoor – een kleioven - en krijg je het warm op je bord geserveerd, met wat ghee of boter erover gestreken. Knoflook en kruiden als komijn en koriander zorgen voor de authentieke smaak van het brood.

4. Focaccia uit Italië

Focaccia is een dik plat brood dat de Italianen traditioneel bakken met glutenrijke bloem om de luchtigheid te garanderen. Zout, olijfolie en andere ingrediënten zoals gemixte kruiden of ui maken de focaccia helemaal af. De Italianen gebruiken het brood vaak als pizzabodem, hoewel je het ook dikwijls op tafel ziet als bijgerecht.

5. English muffins uit het Verenigd Koninkrijk

English muffins zijn niet de zoete cakeachtige gebakjes waar je misschien eerst aan dacht. Het zijn kleine, lichtzoete broodjes op basis van gistdeeg. Een paar decennia geleden kwam je ze vooral tegen tijdens tea time. Nu starten de Engelsen er hun dag mee: ideaal met Eggs Benedict of met een dikke laag boter op het nog warme broodje.

6. Pompernikkelbrood uit Duitsland

Pompernikkelbrood barst van de vezels, is vriendelijk voor je bloedsuikerspiegel en heeft een erg unieke smaak. Hoewel het afkomstig is uit Duitsland, vind je het nu terug op verschillende plekken in de wereld. Het brood is gemaakt van een combinatie van roggemeel en tarwebloem. Je herkent het aan zijn donker en compact kruim.

Zette jij je tanden al in de broden hierboven?

Bron: talktalkbnb.com

Fan van het werk van je warme bakker?

(Her)ontdek de Belgische klassiekers in ons receptenhoekje.