Sint-brood

Ingrediënten
  • 1 kg tarwemeel
  • 9 dl lauwe melk
  • 60 g verse gist
  • 40 g suiker
  • 1 theelepel kardamon, afgestreken
  • 100 g gesmolten boter
  • 1 theelepel zout, afgestreken
  • rozijnen
  • amandelen
Bereiding

Doe het meel in een kom.

Verkruimel de gist in de lauwe melk en voeg er de suiker aan toe.

Maak een kuiltje in het meel en roer de gesuikerde melk er – samen wat meel – in als voordeeg. Dek het geheel af en laat een halfuurtje rijzen.

Voeg de gesmolten boter, het zout, de kardamon en het meel toe aan het voordeeg en maak er een vast deeg van.

Bestrooi het vervolgens met bloem en laat het ongeveer 3 kwartier afgedekt rijzen.

Rol het deeg daarna uit op een met meel bestoven ondergrond en snijd enkele figuren uit zoals de sint, zijn ezel of een zwartepiet.

Versier de bovenkant met wat rozijnen en/of amandelen.

Verwarm de oven voor tot 200°C en bak de figuren circa 20 minuten gaar in een ingevet bakblik.